"De smaak van vroeger,
voor de snelle keuken van (n)u."

Over grootmoederskeuken

Grootmoeders Keuken is een groothandel in regionaal geteelde en bewerkte producten. Grootmoeders Keuken is opgericht door twee mensen die Groningse streekproducten meer bekendheid wilden geven.

Luit Venhuizen is twaalf jaar geleden begonnen met de teelt en verwerking van fruit en groenten tot wijn, jam en andere lekkernijen. Hij heeft een procedé ontwikkeld waardoor hij zonder gebruik van sulfiet lekkere vruchtenwijnen kan maken. Deze wijnen kunnen ook onder het EKO keurmerk geleverd worden.

Willem Schaap heeft bij het Compagniester Banket de Boerderijbussen helpen opzetten. Dit zijn verkooppunten waar streekproducten direct van de boer aan de consument verkocht worden. Dit initiatief is later uitgebreid met Boerderijwinkels. Ook was hij regio consulent voor de Waddengroep, de keurmerk organisatie die producenten van streekproducten in de waddenregio van raad en daad voorziet.

Samen stelden ze vast dat de verkrijgbaarheid van streekproducten niet optimaal was. Doordat de afzet niet goed geregeld was werden er ook in onvoldoende mate nieuwe producten ontwikkeld en nieuwe teelten opgepakt. Door een afzetkanaal voor streekproducten aan te bieden zullen boeren en andere plattelandsbewoners eerder nieuwe producten gaan ontwikkelen. Ook wordt er in eigen beheer producten ontwikkeld die dan zelf of bij derden in de regio in productie worden genomen.